
Yükseköğretim Kurulu, 2026 yılında devlet ve vakıf üniversiteleri bünyesinde açılması planlanan bölüm ve programlara ilişkin süreci resmen başlattı. Üniversitelere gönderilen yazıyla birlikte başvuru takvimi ve usuller netleşti.
Fakülte, yüksekokul ve konservatuvarlar bünyesinde bölüm/anabilim dalı/anasanat dalı ile meslek yüksekokullarında ön lisans programı açılmasına yönelik tekliflerin belirlenen süre içinde YÖK sistemleri üzerinden yapılması gerekiyor.
Son tarih: 8 Şubat 2026YÖK tarafından üniversitelere iletilen yazıda, 2026 yılında açılması önerilecek bölüm ve programlara ilişkin tekliflerin en geç 8 Şubat 2026 Pazar günü saat 23.59’a kadar tamamlanması gerektiği hatırlatıldı.
Başvuruların yalnızca Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) ve Akademik Birim Ağacı Yönetim Sistemi (ABAYS) veri tabanı üzerinden yapılabileceği vurgulandı. Bu sistemler dışında gerçekleştirilen başvuruların işleme alınmayacağı belirtildi.
Senato teklifi şartHatırlatmada, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7/d-2 maddesi uyarınca bölüm ve program açılmasına ilişkin süreçlerin, üniversite senatolarının teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlandığına dikkat çekildi.
Bu kapsamda üniversitelerin, açılması planlanan akademik birim ve programlara ilişkin hazırlıklarını hızlandırmaları ve süreci belirtilen takvim doğrultusunda tamamlamaları istendi.
2026 İçin Yol Haritası Netleşti: Üniversitelerde Yeni Bölümler Geliyor







